Hoppa till innehållet

Vanliga frågor

Hur långa plåtlängder kan jag beställa?

PLEGEL 0,5 mm och AluPLEGEL 0,6 mm levereras i längder upp till 7 200 mm. TerraPLEGEL 0,5 mm och Hi Load 0,9 mm samt PlusPLEGEL 0,5 mm levereras med maximal längd 6 500 mm.

Hur gör jag längdskarvar?

Räkna med 100 mm överlapp. Längdskarv ska göras i profilsteg över läkt och skruvning sker genom båda plåtarna, se vår monteringsanvisning.

Jag har hört att plåttak med tiden kan börja flagna, stämmer det?

Vi känner inte till att detta händer eller har hänt med dagens produkter och ytskikt. Under 90-talet fanns produkter på marknaden då detta förekom men dessa finns inte i vårt produktsortiment. Vår produkt TerraPLEGEL som vi levererat sedan 1984 känner vi inte till något fall där färgen flagnat.

Kan plåttaket börja rosta?

Våra produkter har ett mycket gott korrosionsskydd som består av ytskikt i form av färg och för vår produkt TerraPLEGEL även sand. Under färgen finns även ett zinkskikt som skyddar mot korrosion. Om man skadar korrosionsskyddet eller på annat sätt avlägsnar det kan naturligtvis korrosion uppstå. Det är därför viktigt att man kontrollerar och underhåller plåttaket enligt våra rekommendationer för besiktning och underhåll.

Mitt hus har ett gammalt eternittak. Kan jag lägga det nya plåttaket på det gamla eller måste jag först plocka ner det gamla taket?

Normalt går det bra att göra så men det finns några saker att tänka på och vi ber dig kontakta oss för diskussion innan genomförande.

Vad behöver jag för verktyg när jag ska montera mitt plåttak?

Saker som är bra att ha är: hammare, plåtsax, nibblingsmaskin och skruvdragare. Du behöver även något att mäta med, (tumstock, måttband eller liknande), samt eventuellt en riktlina för att få ett rakt montage vid takfot. För att kapa vår produkt TerraPLEGEL rekommenderar vi cirkelsåg med vår kapklinga alternativt tigersåg. I vissa fall kan även sticksåg användas. Läs gärna igenom vår monteringsanvisning för ytterligare råd och tips.

Vågar jag lägga taket på egen hand?

Svår fråga att besvara. Beror naturligtvis på vana och skicklighet.

Måste jag montera snörasskydd om jag väljer ett tak av TerraPLEGEL?

Du måste följa gällande lagar och regler även med TerraPLEGEL. Tyvärr finns inte någon standard som medger provning av takytskikt som snörasskydd.

Vad behöver jag tänka på när jag ska lägga nytt plåttak?

Vi tycker att du ska välja ett plåttak som du tycker om, det vill säga rätt profil, ytskikt och kulör för dig. Montagemässigt är våra PLEGEL-tak formstabila och har full gåbarhet på läktavstånd 525 mm, vilket avsevärt förenklar hantering och läggning.

Läs gärna igenom vår monteringsanvisning där hittar du många bra råd och saker du bör tänka på.

Kan jag använda era plåttak om jag har en taklutning som är lägre än 14 grader?

Den lägsta rekommenderade taklutningen för våra takpanneprofilerade tak är 14 grader. Vid läggning på lägre lutning ber vi er kontakta KAMI för råd.

Hur hittar jag närmaste återförsäljare av era produkter?

Du kan hitta våra återförsäljare på vår hemsidan eller kontakta kundtjänst för information om våra återförsäljare.

Hur mycket skruv behöver jag till mitt plåttak?

Enligt rekommendationerna bör man räkna med 7 st skruvar per kvadratmeter, detta gäller för vår skruv 4,8x35. När det kommer till vår skruv 4,8x20 kan man räkna med 30% av det antalet som man fick av 4,8x35. Vår skruv säljs i förpackningar med 250st i varje.

Vad har er takplåt för täckande bredd?

TerraPLEGEL, PlusPLEGEL och PLEGEL, har vår 1-kupiga profil 1 010 mm som täckande bredd medan den 2-kupiga har 1 000 mm. TRP20 har 1 000 mm som täckande bredd och Kami Classic 502 mm.

Hur skiljer sig 1-kupigt och 2-kupigt?

1-kupigt och 2-kupigt är våra två profiler som vi erbjuder på TerraPLEGEL, PlusPLEGEL och PLEGEL. Det som skiljer dem åt är hur stora vågorna är på plåten. Vår 1-kupiga profil har 202 mm mellan vågtopparna medan vår 2-kupiga profil har 125 mm mellan vågtopparna.

Vart hittar jag prisuppgifter?

Är du en återförsäljare kan du via dina inloggningsuppgifter logga in på vår hemsida och ladda ner vår prislista. Om du inte har fått några inloggningsuppgifter, kontakta oss på kundtjänst så hjälper vi dig med att skapa ett konto. Är du en privatperson ber vi dig att vända dig till någon av våra återförsäljare för prisuppgifter. Våra återförsäljare hittar du på hemsidan, men du är även välkommen att kontakta oss på kundtjänst så hjälper vi dig hitta närmaste återförsäljare.

Jag behöver hjälp att beräkna mitt plåttak?

Om du är återförsäljare finns det ett beräkningsprogram att ladda ner på vår hemsida, du behöver endast använda dina inloggningsuppgifter, för att sedan komma åt programmet och ladda ner det på din dator. Men du som återförsäljare är givetvis välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig med takberäkningen.

Hur ska jag läkta mitt plåttak?

Bärläktavståndet är vanligtvis 525 mm för full gångbarhet på ytan. Skruvning görs normalt i varannan bärläkt, det vill säga C/C avstånd 1 050 mm med början från takfot, samt fullt ut längs alla randzoner. Du kan även ta hjälp av vår monteringsanvisning för mer information eller kontakta oss så hjälper vi dig med eventuella frågetecken kring läktningen. 

Hur ska jag montera plåttaket?

Du hittar vår monteringsanvisning här på hemsidan, har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Finns det någon garanti och skötselråd för mitt nya plåttak?

Våra plåttak har både garanti och skötselråd, kontakta oss så berättar vi mer om hur du ska sköta ditt plåttak och vad våra garantier innefattar.

Hur hittar jag information om fraktsedelsnummer och transportör?

Du är välkommen att kontakta vår kundtjänst/logistikavdelning så informerar vi dig om fraktsedelsnummer och med vilken transportör godset skickats.

Vart är min beställning/gods?

Kontakta oss på kundtjänst, telefon: 0923-798 50, så hjälper vi dig med information om vart din beställning befinner sig.

Hur lång är leveranstiden/när kan vi få materialet levererat?

Leverans sker från vår fabrik två arbetsveckor efter order och godkänd materialspecifikation. Från det att leveransen lämnar vår fabrik brukar det ta sju arbetsdagar innan de är hos kund. Under lågsäsong kan leveranstiden vara kortare.

Registrera dig

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter enligt vår integritetspolicy till dess att du säger upp prenumerationen.
By Formsmedjan. Powered by Yago