Hoppa till innehållet

Våra tak

KAMI:s tak är tillverkade i och för en av världens mest extrema miljöer. Det innebär att de tål stora påfrestningar som ett varierat klimat av sol, regn, hårda vindar och tunga snölaster. Vi kan därför stolt erbjuda marknadens mest hållbara tak. 1978 uppfann vi PLEGEL; det tegelliknande plåttaket i långa längder. Med det har vi försett byggnader världen över med lätta, hållbara och estetiskt tilltalande tak.

1984 såg premiumtaket TerraPLEGEL dagens ljus. Med sandbelagd yta är den än mer lik tegel; både till yta och funktion, fast betydligt lättare. Det gör taken smidiga att lägga. Dessutom är våra tak estetiskt tilltalande under hela sin livstid eftersom vår unika ytbeläggning skyddar mot repor och korrosion. De är så hållfasta att du till och med kan gå på taken utan att påverka takets funktion eller utseende, perfekt när taket behöver skottas. Ett KAMI-tak skyddar huset genom tid och årstid.

Världsunik tillverkningsteknik

Det finns flera tekniker för tillverkning av takplåt, den vi uppfunnit är vi ensam i världen om. Vi kallar den för sträckpressning och det innebär att vi även sträcker ut plåten när vi pressar plåtens steg. Detta gör att vi uppnår en ökad styvhet i den färdiga produkten. Tillsammans med de extra rillorna på var sida om profiltoppen ger detta en svårslagen hållfasthet. Så hållfast att full gåbarhet medges på plåtytan, långa läktavstånd är möjliga; vilket sparar både materialkostnad och montagetid. Plåten blir även mer formstabil och lätthanterlig vilket gör den mycket montagevänlig.

Plåttak

Plåttak har funnits i mer än 100 år och är ett av våra traditionella takmaterial. Man började använda plåt som taktäckningsmaterial redan på 1800-talet och då främst till kyrkor, slott och finare herresäten. Genom decennierna har både produkterna och tillverkningsmetoderna förädlats och plåt är i dag ett starkt och extremt tåligt takalternativ tillverkat av återvinningsbart naturmaterial. Plåt tål stora temperaturvariationer, regn, snö och kommer att skydda dig och ditt hus under en lång tid framöver.

Under plåten

Under takplåten ligger bärläkten som plåten vilar på och fästes i. Under bärläkten ligger ibland en ströläkt, (beroende på vilken takkonstruktion man har), som möjliggör luftcirkulation under plåten och ventilerar ut eventuell fukt. KAMI:s PLEGEL-tak av stålplåt kan läktas med större läktavstånd än standard och ändå ha en likvärdig eller bättre hållfasthet än traditionell takpanneprofilerad plåt. Större bärläktavstånd innebär mindre läktåtgång vilket påverkar din ekonomiska kalkyl positivt.

Underlagstak

Läkten ligger på ett underlagstak som kan bestå av trä, (råspont), eller modernare material. Underlagstakets uppgift är att vara vattenavledande i den meningen att eventuellt vatten under takplåten ska kunna rinna av taket utan att tränga in i den underliggande konstruktionen. Det finns olika principer för hur ett underlagstak kan utföras. Några exempel är råspont täckt med takpapp samt strö- och bärläkt eller ett förenklat undertak med diffusionsöppet eller diffusionstätt genomtrampningssäkert underlagstak. Varianterna är flera och din takkonstruktion avgör vilken metod som passar just ditt tak.

Tillbehör

För att ditt tak ska bli komplett behöver det en inramning. KAMI:s tillbehör är anpassade för bästa funktion, utseende och passform för att du ska få ett problemfritt och vackert tak. Våra unika ytskikt Terra och Plus återfinns även på de flesta tillbehör, du får alltså samma utseende och egenskaper här som på ditt tak. Flexibilitet är ett av våra ledord och återkommer även här. Det är få specialanpassade tillbehör som vi inte klarar av att tillverka och ber dig kontakta oss för ditt specifika behov.

Taksäkerhet

Du har ett ansvar som fastighetsägare. Det är du som ansvarar för säkerheten för de som ger sig upp på taket för att arbeta. Det kan röra sig om till exempel sotaren, antennmontörer och snöskottare. Detta gäller också för dem som befinner sig på marken nedanför och runt ditt hus i anslutning till taket då det under en del årstider finns risk för nedfallande snö och is. Enligt lagen skall det därför finnas taksäkerhetsprodukter på ett tak. Omfattning och krav på utformning regleras i nationella föreskrifter. Det kan gälla takstegar, gångbryggor, plattformar, livlinefästen och snörasskydd mm. KAMI tillhandahåller även dessa produkter, allt för att du ska kunna få en komplett takleverans av oss.

Registrera dig

Nyhetsbrev

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter enligt vår integritetspolicy till dess att du säger upp prenumerationen.
By Formsmedjan. Powered by Yago