Hoppa till innehållet
Lägga taket själv

Lägga taket själv

KAMI:s plåttak är lätta och hållfasta, de passar lika bra vid renovering som vid nybyggnation. Vi har utvecklat dem för att de ska vara lättmonterade, vilket innebär att du kan lägga ditt KAMI-tak på egen hand. Vi rekommenderar dock att du tar hjälp av en professionell takläggare om du känner dig osäker. Har du däremot vana av takläggning kan du på den här sidan få värdefulla tips om hur du monterar ditt KAMI-tak. Längst ner hittar du även monteringsanvisningar till samtliga tak.

Innan du planerar att lägga ditt KAMI-tak vill vara tydliga med att den lägsta rekommenderade taklutningen för våra takpanneprofilerade tak är 14 grader. Vid läggning på lägre lutning ber vi er kontakta oss på KAMI för råd. Är det ett gammalt eternittak du tänkt byta ut kan du läsa mer om det här.

Våra tak står sig genom tid och årstid, det kommer med andra ord att vara dig trogen för en lång tid framöver. Välj därför ditt tak med omsorg och utgå från vad du tycker om både vad gäller profil, ytskikt och kulör. Montagemässigt är våra PLEGEL-tak formstabila och har full gåbarhet på läktavstånd 525 mm, vilket avsevärt förenklar din hantering och läggning av taket. Vi rekommenderar därför PLEGEL-taken varmt.

När du ska lägga taket kräver det sina förberedelser. Dessa verktyg rekommenderar vi dig att du har hemma: hammare, plåtsax, nibblingsmaskin och skruvdragare. Du behöver även något att mäta med, (tumstock, måttband eller liknande), samt eventuellt en riktlina för att få ett rakt montage vid takfot. För att kapa vår produkt TerraPLEGEL rekommenderar vi cirkelsåg med vår kapklinga alternativt tigersåg. I vissa fall kan även sticksåg användas. Taket monteras därefter med skruv, enligt rekommendationerna bör man räkna med 7st skruvar per kvadratmeter. Detta gäller för vår skruv 4,8x35. När det kommer till vår skruv 4,8x20 kan man räkna med 30 % av det antalet som man fick av 4,8x35. Vår skruv säljs i kartong, med 250 st i varje.

Som vi tidigare nämnt rekommenderar vi att bärläktavståndet bör vara 525 mm för full gångbarhet på ytan. Skruvning görs normalt i varannan bärläk, det vill säga C/C avstånd 1 050 mm med början från takfot. Du kan även ta hjälp av vår monteringsanvisning för mer information eller kontakta oss så hjälper vi dig med eventuella frågetecken kring läktningen. För att få till bra längdskarvar; räkna med 100 mm överlapp. Längdskarv ska göras i profilsteg över läkt och skruvning sker genom båda plåtarna.


Ladda ner monteringsanvisning för ditt tak nedan:

PLEGEL, PlusPLEGEL & TerraPLEGEL

AluPLEGEL (tillägg)

KAMI Classic

KAMI TP

By Formsmedjan. Powered by YAGO.