Hoppa till innehållet
23 oktober 2023

Tuffa tester garanterar KAMI:s styrka på taket.

På västkusten i Bohuslän skärgård ligger Malmön. Här i yttersta skärgårdsbandet, utsatta för svenska västkustens tuffa klimat, med vind, sol och salt fuktighet, testas hållbarheten i KAMI-takens färgsystem till det yttersta.

Det är Beckers Industrial Coating som utvecklar kulörsystemen till KAMI:s tak- och plåtprodukter. Becker Industrial Coatings ingår i Beckers Group och utvecklar, tillverkar och marknadsför tekniskt avancerade och miljöanpassade färgsystem för industriell målning av bandlackering, plast- och metallprodukter.

Accelererad påverkan

För att utprova olika färgtekniker, kulörsystem samt baksides- och topplacker till KAMI anlitar Beckers korrosions- och metallforskningsinstitutet Swerea KIMAB:s testanläggning på Bohus-Malmön i Bohuslän skärgård. Längst ut i på skärgårdshällarna, i kontakt med öppet hav, utsätts takprofilerna för en ytterst aggressiv miljö som obönhörligen avslöjar minsta lilla svaghet. Klimatet med salt hav, samt långa tider med fukt och låga temperaturer, gör att korrosionen går mycket snabbare här än i inlandet.

– Den här väderutsatta och salta miljön innebär en accelererad påverkan på våra takpaneler, vilket innebär att ett år i den här miljön motsvarar flera år under normala förhållanden, säger KAMI:s inköpschef Magnus Åhl.

Tester säkerställer garantin

Kami har testat sina takpaneler på testanläggningen i Bohus-Malmön i 27 år. Ungefär vartannat år åker personal från KAMI ner till testanläggningen för att inspektera sina paneler och ha ett tekniskt möte med Beckers på plats. Samtidigt sätter man ut nya paneler som ersätter de som utprovats färdigt, samt tillför eventuellt nya testpaneler för att utprova nya kulörsystem, beläggningar eller andra förändringar i plåtprofilernas skyddssystem.

– Vi har idag provplåtar som legat i 6 år, i 15 år och till och med 27 år. Redan efter 6 år har plåten åldrats på ett sådant sätt att vi kan bedöma kvaliteten på skyddsystemet. Det här testerna är oerhört viktiga för att vi ska vara trygga med att våra produkter håller vad vi lovar våra kunder. Vi ger ju till exempel 30 års garanti på vår TerraPlegel, vilket vi med säkerhet kan göra i och med de här testerna, säger Magnus Åhl.

Framtidens kulörsystem testas

Testerna på Malmön blir också viktiga när KAMI ser kontinuerligt över sina kulörsystem och anpassar dem till en tillverkning med mindre klimatpåverkan.

– Det är en naturlig marknadsanpassning där vi arbetar proaktivt och ser över framtidens taktillverkning i alla delar. Vi har redan idag pågående projekt där nya kulörsystem med mindre CO2-utsläpp kommer testats, säger Magnus Åhl.

By Formsmedjan. Powered by YAGO.