Hoppa till innehållet
12 december 2022 - 29 februari 2024

KAMI i samarbete med Beckers Sweden. Så återanvänder vi restfärg för att spara resurser

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet. Vi har kunnat förbättra cirkuläriteten och minska spillet. Det är bättre för miljön vilket vi och våra kunder värdesätter högt. Det här är en av de saker vi arbetar med kontinuerligt för att skapa ännu mer hållbara processer. Säger Sven Lindström VD på KAMI


Beckers Sweden är vår leverantör av färg. Tillsammans har vi jobbat för att skapa en hållbar lösning för restfärg.

KAMI köper förmålad bandlackering som vi profilerar, klipper för att passa kundens tak. Sedan spraymålar vi bandlackeringen, strör på sand och spraymålar det igen. Färgen, som används, är producerad i Beckers avdelning i Märsta.

Under spraymålningen frigörs en del färg som ”spills” och blir restfärg. Ca 30 procent av färgen kommer inte till användning utan samlas upp i ett kärl som sedan skickas för destruktion.

Men den nya cirkulära processen råder bot på det. Nu kan vi samla restfärg och skicka det till Beckers labb, där den filtreras från burken. Sedan justerar man färg och konsistens, och konserveras till nästa upplaga som vi beställer hos Beckers. En upplaga på 5 000 liter färg, innehåller ungefär 1 000 liter återanvänd restfärg, som exempel.

Detta projekt involverade ett antal tekniska och operativa utmaningar. Processen behövde anpassas för att kunna omfattas av Beckers kvalitetskontroll-standarder. All restfärg filtreras för att få bort sand och annat från färgen.

På den operativa sidan behövde man utveckla en en robust process för att försäkra sig om att återanvänd färg är korrekt registrerad, kvalitetssäkrad och hanterad för vidare användning i Beckers produktion. Denna process utvecklade vi tillsammans.

Fördelarna med detta samarbete är att vi sparar på både naturens resurser och ekonomiska resurser. Detta är ett perfekt exempel på hur samarbeten, tillsammans i värdekedjan, kan skapa ökad hållbarhet.

By Formsmedjan. Powered by YAGO.